Etusivu » VAK OY

VAK OY

Kierrättämällä merkittäviä säästöjä sekä yritykselle että ympäristölle

Raskaan kaluston markkinajohtajan tuotteet ovat tuttu näky maanteillä. Turun lähellä Vahdolla sijaitseva VAK Oy valmistaa niin kuljetuskorit ja perävaunut kuin alan uusinta tekniikkaa edustavat erikoisratkaisut kuljetusyritysten käyttöön. Konsernilla on myös Suomen kattavin korjaus- ja huoltopalveluverkosto.

Virtasen Autokoritehdas -nimellä toimintansa aloittaneen verstaan menestyksen salaisuus on oivaltava tuotekehitys.

– Seuraamme aikaamme ja reagoimme nopeasti asiakkaiden tarpeisiin. Uusimpien tuotteidemme, erikoispitkien perävaunujen ansiosta asiakkaidemme hiilijalanjälki pienenee. Samalla kilometrimäärällä pystytään lastaamaan ja liikuttamaan merkittävästi enemmän tavaraa, myhäilee VAKin logistiikasta vastaava Jussi Hentula.

Raskaan kaluston valmistuksen suunnannäyttäjä tuntee alan mahdollisuuksien lisäksi sen haasteet. Ympäristöystävällisyys ja sen kustannukset puhuttavat alalla, ja yhteistyökumppanit valitaan tarkkaan.

– Käytämme satoja tuhansia kiloja erilaisia metalleja vuodessa. Siitä syntyvä jätemäärä on todella merkittävä, kertoo VAKin materiaalipäällikkö Tuija Mattila.

 

Kaikki jätepalvelut saman katon alta

VAKin jätekeräys siirrettiin muutama vuosi sitten Ekopartnereille, joka vastaa nykyään koko yhtiön kierrätyksen kokonaisuudesta.

– Meille on tärkeää palvelun joustavuus ja nopeus. Olemme olleet tyytyväisiä mutkattomaan yhteistyöhön Ekopartnereiden kanssa. Toiveisiimme reagoidaan nopeasti ja meistä pidetään huolta. Meille on esimerkiksi valmistettu tilauksesta omia räätälöityjä jätepuristimia, Hentula listaa.

– Pidän siitä, että kaikki palvelut saa helposti yhden katon alta. Kun yksi yritys ja samat luotettavat henkilöt huolehtivat kaikesta, homma toimii, Mattila lisää.

 

Ekopartnerit noutaa ja tyhjentää VAKin metallilavat säännöllisesti. Osan jätteestä, kuten energia, pahvi ja palamaton jäte, VAK kuljettaa itse yhdelle Ekopartnereiden toimipisteistä.

– Kuljettajamme ovat tykänneet käydä Ekopartnereilla, sillä jätteen jättö on vaivatonta ja onnistuu nopeasti. He kiittelevät myös ystävällistä palvelua – kun viemme jätekuormaa, saamme vastaanotossa aina neuvoja ja apua sen lajittelussa, Hentula kertoo.

 

Merkittävät säästöt

Kierrätys säästää niin luonnonvaroja kuin yrityksen varoja. Kun romurauta hyvitetään kiloina, syntyy VAKille vuodessa merkittävä säästö. Hyvityssummat ovat sitä suurempia mitä paremmin metallijätteet lajitellaan.

– Erottelemme metallit, kuten alumiini, ruostumaton teräs, kromi, rauta, sekametalli ja kupari eri keräysastioihin. Huolellisen lajittelun ansiosta jäämme jätekuluissa plussalle, Mattila kertoo.

VAK tahtoo tulevaisuudessa oppia kierrättämään ja lajittelemaan jätteensä entistä paremmin.

– Hyödynnämme Ekopartnereiden raportointipalvelua ja keräämme tietoa ympäristöseurantaa varten. Palamatonta jätettä syntyy paljon ja sen hyödyntäminen ja kierrättäminen voisi olla fokuksessa seuraavaksi, Mattila suunnittelee.

VAK OY kierrättää metallit